Tre miljö- och plånboksvänliga tips


Tre miljö- och plånboksvänliga tips
Tre miljö- och plånboksvänliga tips


Vilken lampa är energisnålast? Hur mycket el drar apparater i standby-läge? Vad är rätt temperatur i kyl och frys? Vår elexpert Björn Dahlberg svarar på frågorna och ger dig tre energispartips som kan hjälpa dig att spara tusenlappar.

Tre miljö- och plånboksvänliga tips:

1. Håll utkik efter energimärkningen

De lampor som har bäst märkning, och som därmed är mest energisnåla, är LED-lampor och lågenergilampor. Lågenergilampan innehåller dock kvicksilver, vilket gör att den är mindre skonsam mot miljön än LED-lampan.

2. Få koll på elförbrukningen

Apparater i standby-läge står för upp till 10 procent av hushållets elförbrukning, beroende på hur gamla apparater du har. Med hjälp av grenuttag med strömbrytare (för under hundralappen) kan du stänga av allt med ett klick. ”The Pac” är ett annat smart alternativ; en elkabel som via ljussignaler visar hur mycket ström som passerar genom den. Ett pedagogiskt och lekfullt sätt för hela familjen att lära sig mer om elförbrukning.

3. Rätt temperatur i kylskåp och frys

I kylen rekommenderas +5° och i frysen -18°. Då får du både bra matförvaring och låg elförbrukning. För varje sänkt grad ökar du elförbrukningen med 3 till 5 procent